Maria Nurmela

Tanssinopettaja

baletti

Maria Nurmela on valmistunut tanssijaksi Suomen Kansallisooperan Balettikoulusta (1997) ja Folkwang Universitet (BA in dance 2002) ja tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan laitokselta (2007), sekä suorittanut tanssi- ja liiketerapiaopintoja Jyväskylän yliopistossa. Marian taiteellinen työ on huomioitu monin apurahoin ja residenssein ja vuonna 2008 kriitikko Evelin Finger nimesi Marian yhdeksi merkittävimmistä eurooppalaisista naistanssijoista arvostetussa Ballet/Tanz – vuosikirjassa.

Maria Nurmela on työskennellyt freelancer-tanssitaiteilijana vuodesta 2002.

Useat kansainvälisesti tunnetut koreografit muun muassa englantilainen Theo Clinkard (The Days Project, 2018-), Susanna Leinonen (Susanna Leinonen Company), Susanne Linke (Saksa) ja Helena Franzén (Ruotsi) ovat työllistäneet Mariaa tanssijana teoksissaan. Tero Saarinen Companyssa Maria on työskennellyt vakituisena vierailijana vuodesta 2003 alkaen tanssien useissa Companyn kantaesitysteoksissa kuten Borrowed Ligth (2004); harjoittajana (Mariage, 2012, Suomen Kansallisooppera ja Baletti; Borrowed Light, 2011, Tero Saarinen Company), TERO-tekniikan opettajana ja Maria vastasi myös Companyn yhteisötaiteellisesta Apollo tanssii-hankkeesta vuosina 2012-2016. Maria tanssii myös mukana palkitussa kanadalaisen elokuvaohjaajan Raimond St. Jeanin dokumenttielokuvassa Tuoli Enkelille (Tero Saarinen Company, YLE, Cinequanon, 2013).

Maria on toiminut koreografina ja tuottanut useita omia monitaiteellisia ja tilasidonnaisia hankkeita. Hänen viimeisimpiä teoksia ovat muun muassa Sarastuksia-teos (2017), joka oli osa virallista Suomi 100 – juhlavuoden ohjelmaa ja toteutettiin yhteistyössä turkulaisen Tanssikoulu Tanssitiimin ja Wäinö Aaltosen museon kanssa, sekä monitaiteellinen ja kansainvälinen Susurrus-hanke, joka on ollut esillä mm. Palais de Tokyo-museossa (Pariisi, 2018) taiteilija Tomas Saracenon ON AIR-näyttelyssä.

Maria on myös pidetty opettaja ja hän on opettanut muun muassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Zodiak-Uuden tanssin keskuksessa sekä turkulaisessa Tanssikoulu Tanssitiimissä. Opetuksessaan Maria yhdistää laajaa kokemustaan tanssijana ja koreografina, somaattisia tekniikoita, sekä korostaa tunneillaan tanssin ilon merkitystä ja jokaisen osallistujan oman yksilöllisen liikekvaliteetin löytämistä.

Tanssi on koko kehonkieltä, ja siksi se koskettaa minua niin syvästi. Elän täydemmin tanssiessani, mukautuessani liikkeen rytmiin, vastatessani sen impulsseihin.

Tanssin ilo

Tanssi on parasta silloin kun se on samalla hauskaa ja kehittävää.

Yksilöllisyys

Huomiomme oppilaan omat tavoitteet, kehon ja eri ikäkausien kehityksen.

Oppilaslähtöisyys

Aktiivinen oppija on meillä keskiössä. Erilaisuus on rikkaus.

Luovuus

Tanssitaiteen ammattilaiset auttavat löytämään oman tavan tanssia.

Vuorovaikutus

Ryhmässä toimiminen, rakentavan palautteen saaminen ja antaminen.